Jednym z wielkich darów wiosny są szparagi, które dzięki niezwykle wysokiej zawartości witamin i minerałów są nie tylko pyszne, ale również niesamowicie zdrowe. Są niezwykle bogate w potas, magnez, żelazo, witaminy B i C, a przy tym bardzo niskokaloryczne. Szparagi są lekkie i łatwostrawne. Zawierają dużo błonnika, który sprzyja dobremu trawieniu. Ponadto mają właściwości moczopędne, co korzystnie wpływa na nerki.
Najważniejsze: nie trzeba obierać zielonych szparagów – wystarczy odciąć sztywne końcówki. Wygięty szparag łamie się w słodkim miejscu – dolna część będzie sztywna i trzeba ją wyrzucić. Białe szparagi trzeba obrać ostrym nożem lub obieraczką do ziemniaków, a przy okazji odciąć końcówki. Szparagi najlepiej gotować na parze w osolonej wodzie w podwójnym garnku. To zapewnia najlepszy smak... poczuj go w pełni dzięki temu przepisowi na risotto.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- pęczek szalotek
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- sól, pieprz biały
- 1 i 1/3 szklanki ryżu
- 3-4 łyżki serka mascarpone
- olej roślinny
Oczyść i pokrój szalotki oraz podsmaż je na odrobinie oleju. Wrzuć umyty ryż i smaż, aż się zabieli, a następnie zalej bulionem z kurczaka (lub gorącą wodą i kostką bulionową). Dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj pod pokrywką, aż będzie prawie gotowe. Szparagi oczyść jak opisano wyżej i gotuj we wrzącej wodzie do uzyskania chrupkości. Pokrój szparagi na kawałki o grubości ok. 2,5 cm, wymieszaj z risotto i gotuj przez kolejne kilka minut. Dodaj kilka łyżek mascarpone, aby uzyskać przyjemnie kremowe risotto. Przykryj i odstaw na chwilę, ale podawaj jeszcze gorące.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)