Szybkie i pożywne śniadanie jest ważne, gdy chcesz dobrze zacząć dzień. Z tą kanapką na pewno Ci się to uda. Awokado jest doskonałym źródłem zarówno witaminy E, jak i C, a także jest bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają utrzymać zdrowy poziom cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość białka awokado jest bardzo pożywne, a także bogate w beta karoten, magnez, kwas foliowy i witaminę K. Chleb pełnoziarnisty pokrywa zapotrzebowanie na błonnik i witaminę B, a jajka dostarczą Ci kwasów tłuszczowych Omega 3, lecytyny i witaminy D. Nie bez powodu jajka są popularnym śniadaniowym przysmakiem: białka zapewniają zastrzyk energii i sprawiają, że czujesz się syty, nie wpadając w senność po posiłku. A jeśli nigdy nie lubiłeś tradycyjnego śniadania z jajkiem lub Ci się znudziło... cóż, mamy przeczucie, że pokochasz to!
Składniki:
- chleb pełnoziarnisty (1 lub 2 kromki na osobę)
- 1 jajo na osobę
- sok z cytryny
- masło
- prażone pestki dyni
- 1-2 dojrzałe awokado
Składniki:
Wyciśnij lub wlej do miski trochę soku z cytryny i wymieszaj ze zmiękczonym masłem. Taką mieszanką posmaruj kromki chleba. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i ostrożnie wydłub miąższ, aby móc cienko pokroić obie połówki. Rozłóż awokado na kromkach chleba. W małym rondelku doprowadź trochę wody do wrzenia i dodaj kilka kropel octu. Do wrzącej wody ostrożnie wbij po jednym jajku na osobę. Przykryj rondelek zaraz po włożeniu jajek. Gdy będą gotowe, wyjmij je łyżką stołową i połóż na środku kanapek. Posyp prażonymi pestkami dyni – apetyczne i wyjątkowo pożywne śniadanie jest gotowe!
Źródło:
Anyakanyar www.anyakanyar.hu