Jeśli potrzebujesz pomysłu na szybki deser, klasyczna szarlotka nigdy się nie nudzi. Szarlotkę tradycyjnie robi się z ciasta kruchego, które można kupić w sklepie, jeśli nie masz czasu na ugniatanie i wałkowanie.
Zawsze warto też trzymać kilka opakowań ciasta w zamrażarce na wypadek, gdyby ciocia wpadła z niespodziewaną wizytą lub gdy kogoś z domowników najdzie niepohamowana ochota na coś słodkiego. Po prostu wyciągnij je z zamrażarki i niech zadziała magia.
Składniki:
- 1 pack of shortcrust dough
- 3-4 large apples
- 2 oz butter
- 1/2 cup xylitol
- juice and zest of 1 lemon
- vanilla extract
- ground cinnamon
- candied orange peel
- a handful of blanched and sliced almonds
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 3-4 duże jabłka
- ok. 50 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu
- sok i skórka z jednej cytryny
- ekstrakt waniliowy
- mielony cynamon
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- garść blanszowanych i pokrojonych migdałów
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij trochę soku z cytryny, aby zapobiec ich zbrązowieniu.
Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj dwie trzecie na grubość ok. 30 mm i ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykrywając brzegi. Trzecią porcję ciasta trzymaj pod ręką – będzie potrzebna do przykrycia placka. W odpowiednim momencie rozwałkujesz ciasto, a następnie pokroisz je nożem w cienkie paski i ułożysz na wierzchu ciasta w kratkę.
Na razie jednak rozpuść masło na patelni, po czym dodaj i skarmelizuj ksylitol. Wrzuć jabłka i skórkę z cytryny, dodaj czubatą łyżkę mielonego cynamonu i łyżkę ekstraktu waniliowego. Ugotuj jabłka pod przykryciem. Możesz śmiało dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale nie martw się, jeśli nie masz jej pod ręką – możesz ją zastąpić rodzynkami lub po prostu pominąć.
Nadzienie jabłkowe wyłóż na ciasto i posyp pokrojonymi migdałami. Następnie nałóż kratownicę. Wsuń do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 175 °C; szarlotka będzie gotowa w 30 minut.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)