Jedną z podstawowych zasad urozmaiconej diety jest to, że nie powinno się wracać do starych przyzwyczajeń. Zamiast tego powinieneś na przykład spróbować szpinaku w sałatce z jego wspaniałymi świeżymi zielonymi liśćmi pełnymi chlorofilu, kwasu foliowego i potasu – czyli wszystkim, czego potrzebujesz jako bazy sałatki. Z kolei truskawki to w zasadzie lekarstwo na wszystko! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze niesamowicie zdrowe. Mają właściwości oczyszczające krew i odtruwające, co czyni je niezbędnym elementem diet. Poprawiają wygląd skóry, wybielają zęby oraz obniżają ryzyko chorób serca i tarczycy. Działają też przeciwbólowo i mogą obniżać gorączkę. Połącz te dwa super składniki – zielony i czerwony – wrzuć kilka dodatków i masz niesamowicie pyszną sałatkę!
Składniki:
- 6 oz baby spinach
- 10 oz fresh strawberries
- 5.3 oz blue cheese
- 2.8 oz salted peanuts
- balsamic or raspberry vinegar
- honey
- olive oil
- ok. 170 g młodego szpinaku
- ok. 280 g świeżych truskawek
- ok. 150 g sera pleśniowego
- ok. 80 g solonych orzeszków ziemnych
- ocet balsamiczny lub malinowy
- miód
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyj i osusz młody szpinak. Truskawki oczyść i usuń z nich szypułki, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i przekrój na pół (lub na ćwiartki, jeśli są duże). Wymieszaj z młodym szpinakiem. W ramekinie zrób sos do sałatki: ocet balsamiczny zmieszaj z łyżeczką miodu (choć koniecznie spróbuj też octu malinowego!) i kroplą oliwy z oliwek. Skrop porcje sałatki podane na talerzach. Na wierzchu pokrusz trochę sera pleśniowego i posyp solonymi orzeszkami ziemnymi, uprażonymi na patelni. Kwartet truskawek, szpinaku, sera pleśniowego i prażonych orzeszków ziemnych łączy się w zaskakującą harmonię smaków, dając w efekcie lekkie i ciekawe danie.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)