Szpinak i łosoś z jakiegoś powodu świetnie się komponują. Na przestrzeni czasu ten powód został zapomniany – jeśli w ogóle istniał – ale jedno jest pewne: różowy łosoś jest często łączony z jasnozielonym szpinakiem. Może po prostu dobrze razem wyglądają? Oczywiście oba te składniki są też niezwykle zdrowe. Na przykład łosoś jest wyjątkowo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3. Obniża ryzyko chorób układu krążenia i oczyszcza naczynia krwionośne. Może pomóc w zapobieganiu rakowi i licznym rodzajom chorób przewlekłych, na przykład chorobie Alzheimera, astmie, depresji i wysokiemu ciśnieniu krwi. Wzmacnia układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne, a także poprawia ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Natomiast szpinak ma wysoką zawartość kwasu foliowego i potasu, jak również witaminy A i chlorofilu. Przygotowując szpinak, musimy uważać, aby nie stracić wszystkich cennych składników odżywczych podczas gotowania. Ten przepis Cię przed tym uchroni.
Składniki:
- ok. 500 g makaronu fettuccini
- sól i pieprz do smaku
- ok. 230 g młodego szpinaku
- ok. 50 g masła
- ok. 230 g filetu z łososia
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie i odcedź, gdy będzie al dente. Łososia opłucz, po czym pokrój w kostkę o szerokości ok. 2,5 cm. Dopraw pieprzem i solą, a następnie usmaż na mieszance masła i oliwy z oliwek, aż powstanie skórka. Łososia przełóż na talerz za pomocą łopatki. Na patelnię z masłem dodaj sok i skórkę z dokładnie umytej cytryny oraz odcedzony makaron i upewnij się, że jest dokładnie pokryty cytrynową mieszanką. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i wrzuć młody szpinak. Wymieszaj liście szpinaku z makaronem, tak aby zwiędły, ale żeby nie straciły swojego jasnego koloru. Na koniec dodaj z powrotem kostki łososia i podawaj.