Ser ricotta (jak wiele innych gastronomicznych przysmaków) zawdzięczamy Włochom. Jego nazwę tłumaczy się jako „ugotuj jeszcze raz”. Ricotta to włoski ser przypominający twaróg (który oczywiście też jest rodzajem sera). Zwykle robi się ją z serwatki pozostałej po produkcji mozzarelli. Może być zrobiona z mleka krowiego lub owczego. Ricotta (podobnie jak mozzarella) nie może być długo przechowywana — należy ją wykorzystać właściwie natychmiast. Jej łagodny smak sprawia, że jest idealną bazą zarówno do pikantnych, jak i słodkich potraw. Możemy zagnieść ją do ciasta, ale jest równie ważnym składnikiem nadzienia Canelloni, zwykle w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli chodzi o słodkie rzeczy, wyjątkowo dobrze łączy się z gorzką czekoladą. Jednakże w tym przypadku zaproponujemy puszyste ciasto, które wykorzystuje bardzo mało mąki, a podane ze świeżymi owocami stanowi lekki i zdrowy deser.
Składniki:
- 3 eggs
- 1 cup butter
- 1 cup sugar
- 1 tablespoon of vanilla extract
- 4 cups ricotta cheese
- 2 tablespoons flour
- 3 tablespoons grits
- 3 tablespoons lemon juice
- zest of 1 lemon
- 1 teaspoon baking soda
- Fresh or frozen fruit
- 3 jaja
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki sera ricotta
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- świeże lub mrożone owoce
Przygotowanie:
Oddziel jajka i ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. W innej misce ubij masło, cukier i ekstrakt waniliowy do uzyskania puszystej konsystencji, po czym wbij po kolei żółtka. Dobrze wymieszaj, ostrożnie dodaj ricottę, sok i skórkę z cytryny, a następnie zmieszaj z mąką i kaszą. Na koniec dodaj białka.
Wlej ciasto do tortownicy o wielkości ok. 30 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 °C. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto w środku na kolejne 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostrym nożem oddziel ciasto od formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Pokrój na kawałki i podawaj z owocami.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)