Filet z dorsza z pieczarkami i szparagami

Filet z dorsza z pieczarkami i szparagami

Nie ma wątpliwości, że powinniśmy regularnie jeść ryby. Kwasy tłuszczowe Omega-3, których dostarczają owoce morza, mają bardzo korzystny wpływ na poziom cholesterolu i kondycję układu krążenia. Wszyscy powinniśmy jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu i nie ma żadnej wymówki, żeby tego nie robić – ryby są bowiem bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 21 oz cod fillet
  • salt and pepper to taste
  • olive oil
  • panko breadcrumbs or roughly ground cornflakes
  • 7 oz mushrooms
  • 1 bunch asparagus
  • some butter
  • ok. 600 g filetów z dorsza
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta panko lub grubo zmielone płatki kukurydziane
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 pęczek szparagów
  • odrobina masła

Przygotowanie:

Filet z dorsza pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy jest już gotowy, ułóż go w naczyniu żaroodpornym, posyp bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi, dodaj odrobinę masła i piecz w piekarniku jeszcze przez 15 minut. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek i odłóż na bok. Umyj szparagi (odłam dolną część łodygi i użyj tylko górnej połowy). Gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie pokrój na ok. 2,5 cm kawałki i podsmaż na odrobinie oleju. Ułóż je na półmisku i od razu podawaj.

Źródło:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

Powiązane przepisy:

Wysokie ciśnienie krwi

Tabletki Aspirin® Cardio są wskazane u osób z wieloma czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, w celu zmniejszenia ryzyka zawału mięśnia sercowego i udaru niedokrwiennego mózgu.

Aspirin® Cardio - Informacja o leku


Lek zawiera kwas acetylosalicylowy i jest dostępny bez recepty. Bayer Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.