Nie ma wątpliwości, że powinniśmy regularnie jeść ryby. Kwasy tłuszczowe Omega-3, których dostarczają owoce morza, mają bardzo korzystny wpływ na poziom cholesterolu i kondycję układu krążenia. Wszyscy powinniśmy jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu i nie ma żadnej wymówki, żeby tego nie robić – ryby są bowiem bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 21 oz cod fillet
- salt and pepper to taste
- olive oil
- panko breadcrumbs or roughly ground cornflakes
- 7 oz mushrooms
- 1 bunch asparagus
- some butter
- ok. 600 g filetów z dorsza
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- bułka tarta panko lub grubo zmielone płatki kukurydziane
- ok. 200 g pieczarek
- 1 pęczek szparagów
- odrobina masła
Przygotowanie:
Filet z dorsza pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy jest już gotowy, ułóż go w naczyniu żaroodpornym, posyp bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi, dodaj odrobinę masła i piecz w piekarniku jeszcze przez 15 minut. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek i odłóż na bok. Umyj szparagi (odłam dolną część łodygi i użyj tylko górnej połowy). Gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie pokrój na ok. 2,5 cm kawałki i podsmaż na odrobinie oleju. Ułóż je na półmisku i od razu podawaj.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)