Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika. Możesz ją kupić praktycznie o każdej porze roku. To uniwersalne warzywo, możesz na przykład faszerować jego większe kawałki, co stanowiło inspirację dla tego przepisu.
Składniki:
- 4 zucchini
- 2 cups ground turkey
- 1 large onion
- salt and pepper to taste
- parsley
- olive oil
- 3/4 cup 2 tablespoons sour cream or yogurt
- 7 oz mozzarella cheese
- 4 cukinie
- 2 szklanki mielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 3/4 szklanki i 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- ok. 200 g sera mozzarella
Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj mięso z indyka oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli masz ochotę, dodaj trochę wędzonej papryki. Smaż, aż farsz będzie gotowy, po czym dopraw natką pietruszki. Przekrój cukinię na pół i wyżłób środek, tak aby utworzyć kształt łódki. Na dno łódeczek nałóż trochę jogurtu lub śmietany, a następnie indyka. Potem przykryj śmietaną i obficie posyp startą lub pokrojoną mozzarellą. Gdy już podzielisz farsz między łódeczki, ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 °C. W momencie podania możesz śmiało dodać jeszcze jedną porcję śmietany lub jogurtu.