Krem z orzechów laskowych rozpoczął podbój świata 50 lat temu w małym miasteczku Alba w regionie Piemont we Włoszech. Pietro Ferrero, włoski cukiernik, już od lat 20. ubiegłego wieku eksperymentował ze słodkim i pożywnym masłem orzechowym. Rozsmarowany na chlebie, mógł stanowić doskonałe śniadanie dla dzieci i pracowników fizycznych. Ostatecznie to jego syn Michele Ferrero udoskonalił w 1964 roku przepis na czekoladowy krem z orzechów laskowych. Wprowadził nową etykietę i opakowanie, dodał włoski przyrostek do angielskiego słowa „nut” (orzech), a resztę znamy już z naszych stołów. Dziś Nutella jest numerem jeden w 100 krajach. 10 fabryk na całym świecie produkuje ponad 350 tysięcy ton Nutelli rocznie.
Jej głównym składnikiem jest orzech laskowy z Piemontu, który ma status Chronionego Oznaczenia Geograficznego nadany przez Komisję Europejską. Orzechy zachowują swój smak i aromat nawet po uprażeniu. Orzechy laskowe zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego są niezwykle korzystne dla zdrowia. Oprócz tego orzechy zawierają duże ilości minerałów, witamin i błonnika, co czyni je ważnym elementem zbilansowanej diety. Błonnik pomaga również zapobiegać otyłości, ponieważ daje uczucie sytości. Dlatego jest tak bardzo polecany jako przekąska. Orzechy laskowe są bogate w witaminy B1, B2, C, H i E, a także wapń i potas. Zawierają również enzymy, które są kluczowe dla produkcji energii komórkowej. Połączenie orzechów laskowych z kakao lub czekoladą jest podwójnie zdrowe, zważywszy że oba zawierają miedź i żelazo, które pomagają poprawić gęstość kości, funkcjonowanie mózgu i napięcie mięśni.
Ten znany przysmak można nawet zrobić w domu.
Domowa Nutella – składniki
- 1 1/3 cups hazelnuts
- 2/3 cup dark chocolate
- 2/3 cup milk chocolate
- 1 cup 5 tablespoons whole milk
- 3 tablespoons milk powder
- 1 teaspoon honey
- 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
- a pinch of salt
- 1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 2/3 szklanki gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki czekolady mlecznej
- 1 szklanka i 5 łyżek mleka pełnotłustego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy laskowe upraż w nagrzanym piekarniku na arkuszu papieru do pieczenia przez około 10 minut. Zdejmij skórkę i jeszcze gorące orzechy zmiel za pomocą blendera lub robota kuchennego, aby uzyskać krem. W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko, mleko w proszku, miód, kakao w proszku i sól. Oba rodzaje czekolady rozpuść w podwójnym garnku (z dolną częścią wypełnianą wodą). Roztopioną czekoladę połącz z mleczną masą, a następnie wymieszaj z lekko ciepłym kremem orzechowym. Napełnij słoiki swoją własną Nutellą i smaruj nią chleb lub jedz prosto ze słoika!
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)