Warto przyjrzeć się bliżej burakom: to prawdziwa bomba minerałów, żelaza, wapnia, kwasu foliowego i witaminy A. Są również wyjątkowym antyoksydantem o właściwościach krwiotwórczych, a ponadto przyspieszają metabolizm. Powinniśmy próbować ich w jak najróżniejszych formach i jeść je tak często, jak to tylko możliwe. Możemy zrobić z nich zupę, połączyć je z czekoladą na pyszne ciasto, wykorzystać jako bazę do sałatek albo podać je pieczone jako dodatek do potraw. Kolor tego dania jest trochę nietypowy, ale za to jest ono niesamowicie łatwe w przygotowaniu. I wbrew pozorom jest przepyszne. Jedynym minusem buraka jest fakt, że plami wszystko, czego dotknie, więc upewnij się, że odpowiednio chronisz swoje ręce, ubrania i naczynia. Jednakże doskonały smak tego dania z nawiązką wynagrodzi trud.
Składniki:
- 2 1/4 cups rice
- 4 large beetroot
- 1 small onion
- 3/4 cups mushrooms
- olive oil
- salt and pepper to taste
- chicken stock
- 3.5 oz light cream
- 2 i 1/4 szklanki ryżu
- 4 duże buraki
- 1 mała cebula
- 3/4 szklanki pieczarek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bulion z kurczaka
- ok. 100 g lekkiej śmietany
Starannie umyj buraki, a następnie ugotuj je w garnku (ze skórką). Gdy będą już gotowe i ostudzone, dokładnie je obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, podsmaż cebulę, dodaj i zabiel ryż oraz wlej bulion z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, po czym przykryj i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. Gdy będzie mniej więcej w połowie gotowe, dodaj śmietanę i pokrojone w kostkę buraki, a potem ponownie przykryj i gotuj na parze przez kolejne 20 minut. Na małej patelni na odrobinie oleju podsmaż pieczarki jako dodatek do risotto. Dodaj ser feta, jeśli lubisz. To bardzo pożywne danie jednogarnkowe.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)