W sklepach spożywczych nie brakuje pełnoziarnistych ciasteczek, ale bardzo łatwo jest przygotować taką smaczną przekąskę samemu w domu. Owies jest niezwykle bogaty w witaminy B i E, żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Dodaje energii, a jednocześnie sprawia, że czujesz się syty. Ma niezliczone inne korzyści zdrowotne, więc nawet dorośli nie powinni się powstrzymywać – pozwól sobie na te ciasteczka!
Składniki (na ok. 25-30 ciasteczek):
- 1 cup butter
- 2 cups oats
- 1 1/3 cup cane sugar
- 2 3/4 cups spelt or whole wheat flour
- 1 teaspoon baking soda
- 3/4 cup 2 tablespoons sour cream or yogurt
- finely chopped dark chocolate (or dark chocolate chips)
- candied orange peel
- or finely chopped dried prunes, apricots or blueberries
- 1 szklanka masła
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki i 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- drobno posiekana gorzka czekolada (lub wiórki gorzkiej czekolady)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- lub drobno posiekane suszone śliwki, morele lub jagody
Przygotowanie:
Roztop masło, namocz w nim płatki owsiane i dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie wymieszaj suche składniki: cukier trzcinowy, mąkę orkiszową i sodę oczyszczoną. Jeśli lubisz, dopraw wanilią lub mielonym cynamonem, ale ciasteczka będą równie smaczne bez. W czasie, gdy maślane płatki owsiane stygną, posiekaj czekoladę lub suszone owoce – czy to śliwki, morele, żurawinę, czy kandyzowaną skórkę pomarańczową, jeśli ją masz. Do suchych składników dodaj mieszankę owsianą, po czym szybkimi ruchami wymieszaj ze śmietaną. Uzyskasz w końcu gęste ciasto, gotowe, by dodać do niego posiekaną czekoladę i/lub owoce. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj po łyżce ciasta. Ciasto będzie się spłaszczać i rosnąć, więc upewnij się, że między kawałkami są zachowane odstępy. Potrzeba będzie dwóch lub trzech rund pieczenia, aby upiec całe ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 205 °C przez około 10-15 minut. Jeśli włożysz ciasteczka do puszki, zachowają świeżość i smak przez wiele tygodni.
Co tydzień możesz eksperymentować z nowymi wariantami smakowymi – spróbuj płatków kokosowych lub mielonych migdałów. To niesamowicie sycąca i pożywna przekąska.
Źródło:
Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)