Ten pikantny, nadziewany omlet (kai yad sai) jest bardzo popularny w Tajlandii, w której często je się go na lunch. W Europie omlet uważany jest bardziej za potrawę śniadaniową i na pewno będzie z niego niezłe śniadanie!
Składniki:
- 1/4 cup vegetable oil
- 3.5 ounces lean pork, diced
- 2 tomatoes, diced
- 4 tablespoons of peas (cooked)
- 1 onion, minced
- 1/2 tablespoon palm sugar (or brown sugar)
- 1 tablespoon fish sauce
- 1/4 teaspoon ground white pepper
- 1/4 teaspoon dark soy sauce
- 3 eggs
- 3 tablespoons of chopped cilantro
- 1 red chili, julienned
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- ok. 100 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki groszku (ugotowanego)
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 łyżki cukru palmowego (lub brązowego)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego
- 1/4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 3 jaja
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 czerwone chili, pokrojone w drobne paski
Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej i zrumień wieprzowinę przez 2 minuty. Dodaj cebulę, groszek i pomidory, a następnie posyp cukrem i pieprzem. Wlej sos sojowy i sos rybny i dalej smaż, mieszając (nie zapomnij delikatnie potrząsnąć woka w trakcie, aby poprzerzucać składniki). Ubij jajka, spryskaj patelnię do omletów olejem i wlej jajka. Kiedy jedna strona omletu jest gotowa, odwróć go ostrożnie i usmaż również drugą stronę. Kiedy obie strony będą gotowe, na środek omletu nałóż usmażoną wieprzowinę i warzywa, a następnie złóż brzegi do środka. Zostaw trochę widocznego nadzienia. Udekoruj chili i świeżą kolendrą.
Gorąca rada:
Dodanie porcji ryżu zmienia omlet w bardziej treściwy obiad.
Źródło:
Pierrot Megkóstolni Ázsiát